Verwondering op de Bio Dynamische Boerderij!

Met de hele klas op avontuur bij de leukste Biologisch groentekwekerij in ’t Groene Hart! Vandaag heb ik een excursie georganiseerd voor groep 4/5 van een basisschool in Alphen aan den Rijn. Dit is naast super informatief en interactief ook passend bij het IPC thema Voeding & Bewegen. 

We starten de middag met een rondleiding over het bedrijf door eigenaar David Luijendijk.  Hij laat zien wat er allemaal groeit in de kas en buiten op de tuin. Wat heeft de groente nodig om te groeien? Zonlicht, water en POEP?! Meen je dat echt?! David legt op een speelse en grappige manier aan de kinderen uit hoe de groeikringloop van zijn groente eruit ziet. Wanneer kan de groente geoogst worden? Waar gaat dit dan naar toe? En waarom is het in de kas zo warm? Alle antwoorden zijn in deze rondleiding voorbij gekomen. 

 

Vervolgens word de klas verdeeld in 4 teams, en konden “De Pittige Pepertjes, De Woeste Wortels, De Knotsgekke Komkommers en De Blije Boontjes” van start met de speurtocht. Het hele bedrijf is een grote leeromgeving geworden! Kijken, ruiken, proeven welke groente of kruid het is. En in welk gerecht zou je dit kunnen gebruiken? Op zoek in de boerderijwinkel welke groente daar uit eigen tuin komen. En wat groeit er allemaal in de kas?

In de tuin speuren naar insecten, en zijn deze juist goed of slecht voor de groenten op de boerderij?  Ook gaan we met een zoekplaat op zoek naar onkruiden. Deze onkruiden hebben we nodig om een salade van te maken voor de kippen! Het bedrijf heeft 42 gezellige scharrelende dames rondlopen. Naast dat zij eieren leggen die verkocht worden in de boerderijwinkel, eten zij de onkruiden uit de tuin en zorgen zij ook voor, ja daar is hij weer, POEP! Goede bemesting voor een vruchtbare grond.  

De kippen verplaatsen naar een andere stuk land vol onkruid vergt heuse samenwerking. En wat is er nou leuker dan dit met je hele klas te doen! Allemaal een stok van het hek, kippen in de gaten houden en tegelijkertijd schuiven. Wat een ervaring! 

Stralende kinderen, stralende hulpouders en stralende kippen!  

Wil je naast een interactieve verwonderingsles in de klas ook een excursie bij deze BioDynamische groentekwekerij? Dat kan! In samenwerking met Boerderij EkoLogisch organiseert PandaYoga & Lifestyle schoolexcursies. 

Bekijk mijn aanbod